Technologie

Jak zazálohovat, vymazat a obnovit Mac před jeho prodejem

prodej Mac

MacBooky a stolní Macy jsou pověstné tím, že dlouho vydrží a i třeba po 5 letech jsou dobrým předmětem k prodeji. Co udělat před jejich udáním někomu dalšímu?

Plánujete prodat svůj starší Mac? Pokud jej pak vyměníte za nový, určitě se budete pídit po informacích, jak co nejlépe přetáhnout na nový stroj stará data a jak prodávaný Mac kompletně vymazat. Díky Applu jde vše skoro plně automaticky a s touto výměnou mám jen ty nejlepší zkušenosti.

Zálohujte všechna data

Možností, jak zálohovat obsah disku starého Macu je několik. Tím nejlepším je ale bezesporu pomocí Time Machine. To je zabudovaná aplikace přímo v macOS a jediným kliknutím přenesete všechna data na externí disk nebo třeba NAS. Vzhledem k rychlosti přenosu dat ale doporučujeme spíše přímo kabelem externí disk připojit.

Na starém Macu zapněte Time Machine, připojte externí disk a z dialogu aplikace zvolte možnost Vybrat disk… Tam vyberte připojený disk. Po krátké chvilce začne Mac vytvářet zálohu všech dat.

Jakmile zálohování skončí, všechna data máte na disku. Ten pak připojíte k novému Macu a při úvodním nastavování nového stroje se z disku vše natáhne. Stačí jen zvolit možnost obnovení z Time Machine.

Odhlaste se z cloudových služeb

Po zazálohování dat ze starého Macu je vhodné před prodejem odhlásit všechny cloudové služby. Jděte do Předvolby systému – iCloud a nejprve vypněte službu Najít můj Mac. Poté zvolte Odhlásit se a odškrtněte všechny položky. Dále spusťte iTunes a v horním menu vyberte Účet – Autorizace – Odstranit autorizaci počítače…

Podobný postup teď musíte aplikovat i u aplikace Zprávy. Po otevření zvolte nahoře Předvolby… a vyberte záložku Účet. Dejte Odhlásit se.

Vymažte interní disk

Když chcete mít větší jistotu, že vaše data nebudou zneužita, vymažte je. Po provedení zálohy a odhlášení z cloudových služeb, Mac restartujte. Při opětovném nabíhání systému a zobrazení loga jablíčka, podržte současně klávesy cmd + R. Tím se dostanete do nástrojů systému a zvolte volbu Disková utilita.

Vyberte hlavní interní disk a zvolte volbu Vymazat v horním panelu. Po vymazání, vypněte diskovou utilitu, dostanete se zpátky na výběr jednotlivých nástrojů. Zvolte Reinstalace macOS a tím naintalujte čistou kopii systému.

Po instalaci se objeví úvodní nastavení, to už ale nechte na kupujícím. Vypněte Mac a s klidným svědomím jej prodejte.

Zdroj: Appleinsider.com

iPhone X

O autorovi

Tomáš Svoboda

Tomáš Svoboda

Administrátor a majitel Appliště.cz, IT pracovník, videopodcaster, filmový fanoušek, audiofil a milovník dobrého jídla. A taky hroznej rejpal :)